Moth-jollen er fra 1928

En australier byggede sig en 11 fods jolle til kapsejlads. Den sejlede stærkt, flere blev bygget, klassen blev grundlagt. Få år efter opstod i USA en næsten tilsvarende klasse. De to bådklasser blev efterhånden identiske, blev sluttet sammen til en klasse i 60'erne.

Se mere her:
www.moth-sailing.org/history
www.internationalmoth.co.uk/the-moth/history/

Moth-klassen er en konstruktionsklasse, med meget få regler. Dette er årsagen til at Moth-jollen idag er udstyret med foils. Fra omkring 2005 har foilende både været dominerende, men der har været eksperimenteret med foils siden 70'erne, se mere her:
http://www.internationalmoth.co.uk/the-moth/foiling-history/

Verdens første Moth-jolle, Olive, opkaldt efter designerens kone
Moth-sejlads i Danmark

Moth-jollen kom til Danmark i starten af 70'erne, hvor Poul Oddersborg, både-bygger mellem Fåborg og Svendborg, fik interesse for jollen. Der blev bygget mange joller i Fjellebroen, en af dem blev udført som svendestykke af en bådebyggerlærling. Det fortælles at skuemestrene, som jo skal bedømme arbejdet, syntes det var meget fint, men ikke rigtig vidste hvad det skulle bruges til.

John Claridge på besøg i Fjelle-broen. Båden er hans eget design, Magnum. Den var epokegørende, har været udgangspunkt for senere skiffs som 29'er og 49'er
Poul Oddersborg i sin egen konstruktion, Fynsk Forår Mk 5
Bemærk datidens dresscode: Træskostøvler, cowboybukser og striktrøje